Wethouder plaatst eerste van 17.000 (!) zonnepanelen 

Boekelermeer hard op weg naar energiepositief

Op maandag 25 maart 2019 plaatste de Alkmaarse wethouder Dijkman de eerste van 17.000 zonnepanelen van ‘Boekelermeer energiepositief’ op het dak van HAIL Europa op het bedrijventerrein. De plaatsing trok tientallen geïnteresseerden naar deze heugelijke gebeurtenis.

Projectleider Gerard Fit (l) en de Alkmaarse wethouder Dijkman bij de plaatsing van de eerste van 17.000 zonnepanelen in de Boekelermeer.

Bedrijventerrein  Boekelermeer wil in 2025 meer energie opwekken dan er in totaal wordt verbruikt. Deze gigantische doelstelling kwam op maandag 25 maart 2019  een reuzenstap dichterbij. Wethouder Pieter Dijkman (economische zaken) plaatste namelijk samen HAIL-directrice Annebet Meinen de eerste van 17.000 zonnepanelen –  die collectief door de bedrijven zijn ingekocht – op het dak van HAIL Europe

Liefst een twintigtal bedrijven doet mee aan de gezamenlijke inkoop van zonnepalen door ‘Boekelermeer energiepositief’, een project dat steun krijgt van onder meer de gemeente Alkmaar. De belangstelling is zo groot dat een tweede inkoopronde eraan komt. De deelnemende bedrijven gaan fors besparen op hun energierekening. Dankzij grote volumekorting vallen de investeringen op de installaties substantieel lager uit dan als de deelnemers deze individueel hadden ingekocht. De milieuwinst is groot:  de 17.000 zonnepanelen zijn goed voor 4 miljoen kWh, dat is net zoveel als 1.400 huishoudens jaarlijks aan stroom verbruiken

Boekelermeer wil in 2025 energiepositief zijn

Na in 2015/16 te zijn gekozen tot ‘beste bedrijventerrein van Nederland’ maken de bedrijven op de Boekelermeer een volgende stap om die titel nog meer waar te maken. Het project Boekelermeer energiepositief beoogt dat het terrein meer energie gaat produceren dan er wordt verbruikt. Ambitieus, maar haalbaar! Door de besparing op de energiekosten verbetert het rendement van de deelnemende bedrijven en stijgt de waarde van hun vastgoed. Allemaal zaken die ook nog eens goed zijn voor het vestigingsklimaat  op de Boekelermeer. Alkmaar behoort met dit project bij de koplopers van duurzaamheidsprojecten in Nederland.

Deze geslaagde inkoopactie is een goede start voor het doel om zoveel mogelijk daken – van de tweehonderd bedrijven op de Boekelermeer – te gaan benutten voor het opwekken van zonnestroom. In totaal is er 35 hectare dak in de Boekelermeer. Er valt dus nog heel veel geld en energie te besparen door het realiseren van een compleet zonnepanelenpark ‘op’ het bedrijventerrein.

Over HAIL Europe 

De eerste van de 17.000 zonnepanelen klaar om te worden te worden geplaatst.

HAIL Europe is een innovatieve en toonaangevende internationale leverancier van guest supplies. Van een éénpersoons werkkamer naar een hypermodern bedrijfspand in de Boekelermeer. Annebet Meinen begon het bedrijf 20 jaar geleden en vormt nu met haar vader en Willemijn Meinen de directie. Het team bestaat 10 medewerkers, dat zorgt voor producten voor gasten van bed & breakfasts, hotels tot en met 5 sterren, vakantieparken, groothandels (Hanos, Sligro) en riviercruiseschepen. HAIL Europa is gevestigd op de Boekelermeer en ziet – met het plaatsen van zonnepanelen – de toekomst nog zonniger tegemoet.

Boekelermeer energiepositief wordt in samenwerking met de gemeente Alkmaar uitgevoerd door het Energie Platform regio Alkmaar (EPA).  Wilt u meer informatie of meedoen, mail dan: info@epalkmaar.nl

Meer informatie over het project vindt u op: http://boekelermeerepositief.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *